Kaštieľ v Rohovciach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kaštieľ v Rohovciach
Národná kultúrna pamiatka
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trnavský
Okres Dunajská Streda
Obec Rohovce
Súradnice 47°59′47″S 17°24′31″V / 47,9964098°S 17,40866129999995°V / 47.9964098; 17.40866129999995
Štýl renesancia, barok, klasicizmus
Vlastník spoločnosť PARCUS, a.s.
Pre verejnosť áno, čiastočne
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Trnavského kraja
Poloha v rámci Trnavského kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kaštieľ v Rohovciach je renesančný kaštieľ, ktorý sa nachádza v okrese Dunajská Streda v obci Rohovce. Kaštieľ je spolu s priľahlým parkom národnou kultúrnou pamiatkou a je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (pod číslami 111/1 a 111/2). Za národnú kultúrnu pamiatku boli objekty vyhlásené 8. mája 1963.

História kaštieľa[upraviť | upraviť zdroj]

Kaštieľ vznikol v roku 1570 prestavbou z pôvodného hradu, ktorý v obci stál od začiatku 16. storočia a ktorého pôvodným majiteľom bola rodina Sárkányovcov. Prestavbu nariadil vtedajší majiteľ objektu Štefan Ilešházi. Rodina Ilešháziovcov vlastnila kaštieľ dlhé roky, pričom v priebehu času sa jeho vlastníkmi stali rôzny členovia hlavných i vedľajších vetiev tohto známeho šľachtického rodu: napríklad František Ilešházi (majiteľ od roku 1594), Mikuláš Ilešházi (majiteľ od začiatku 18. storočia) a Jozef Ilešházi (majiteľ od roku 1723, ktorý sa významnou mierou zapríčinil o architektonický rozvoj kaštieľa a aj priľahlého parku).

V roku 1730 prešiel kaštieľ barokovou prestavbou. Na prelome 18. a 19. storočia prešiel ďalšou prestavbou s klasicistickými prvkami.

V roku 1838 prešiel kaštieľ spolu s celým panstvom do vlastníctva grófskej rodiny Baťániovcov, následne sa jeho vlastníkom stala grófska rodina Pongrácovcov.

Od konca 19. storočia do konca druhej svetovej vojny v roku 1945 prešiel kaštieľ a jeho priľahlé budovy opäť niekoľkými prestavbami a úpravami. Po druhej svetovej vojne sa v priestoroch kaštieľa zriadila škola, ktorá tu sídlila až do roku 1971. Objekt potom začal postupne chátrať.

Od roku 2005 sa majiteľom celého pozemku, teda samotného kaštieľa aj parku, stala spoločnosť PARCUS, ktorá objekt postupne rekonštruuje. V priestoroch kaštieľa a priľahlých budov zriadila domov sociálnych služieb pre seniorov.

Architektúra kaštieľa[upraviť | upraviť zdroj]

Kaštieľ má štvorcový pôdorys, vnútri budovy sa nachádza nádvorie. Budova má dve podchodia. Na priečelí budovy sa nachádza erb rodiny Illésházyovcov. V arkádovom nádvorí sa nachádzajú aj rodinné erby ďalších niekdajších majiteľov panstva, a to rodiny Batthyányiovcov a Pongráczovcov.

Kaštieľ má v dôsledku viacerých prestavieb prvky niekoľkých štýlov, medzi najvýraznejšie patrí renesancia, barok a klasicizmus.

Kaštieľ obklopuje rozsiahly park, ktorý rovnako ako samotná budova, spadá pod kultúrnu ochranu. V areáli sa nachádza niekoľko budov, v ktorých sú umiestnení seniori žijúci v domove sociálnych služieb.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]